Disk Hernisi Nedenleri

Disk hernisi nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Fakat bazı durumların buna neden olabileceği düşünülmektedir. Özellikle de bir kişinin ailesinde bel fıtığı bulunması, genetik yatkınlığının olması risk faktörleri arasında oldukça ön planda yer almaktadır. Diskin dış kısmında yer almakta olan halkanın zayıflaması ya da yırtılması sonucu fıtıklaşma meydana gelmektedir. Bazı etkenlerin bunu etkilediği bilinmektedir.

Disk hernisi (Bel fıtığı) oluşmasına neden olabilen durumlarda bir tanesi yaşın ilerlemesidir. Aynı zamanda aşırı kilolu olmak özellikle de obezite durumu ön plana çıkan risk faktörleri arasında yer almaktadır. Ağır yük kaldıran kişilerde de bel fıtığı durumunun oldukça sık görüldüğü gözlemlenmektedir. Bundan dolayı da ağır yük kaldırmak da risk faktörleri arasında bulunmaktadır.

Disk Hernisi Nedenleri Nelerdir?

Disk Hernisi Nedenleri Nelerdir? Birçok insanın ağrı yaşamasına neden olan bel fıtığının net olarak neden dolayı oluşum gösterdiği bilinmemektedir.

Net bir nedeni bilinmese de bu durumun oluşmasına neden olabilecek bazı risk faktörlerinin neler olduğu bilinmektedir. Genellikle bel fıtığının ilerleyen yaş nedeni ile ortaya sıkça çıktığı gözlemlenmektedir. Aynı zamanda aşırı kilolu olan ve obezite sorunu yaşamakta olan bireylerde de sıkça karşılaşılmakta olan bir durumdur. Bir diğer risk faktörünün ise ağır yük kaldırmak gibi eylemler olduğu bilinmektedir. Özellikle de ağır yük kaldırılan işlerde çalışan kişilerde sıkça ortaya çıkmakta olan bir durumdur.

disk-hernisi-nedenleri-nedir

disk-hernisi-belirtileri-nedir

Disk Hernisi Belirtileri Nelerdir?

Disk Hernisi Belirtileri Nelerdir? Çoğunlukla bacaklara, kalçaya ve ayaklara yayılmakta olan ağrılara sahiptir. Genellikle şu belirtilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır;

  • Denge kaybının oluşumu
  • Bacaklarda ve ayaklarda hissedilen ağrıların varlığı
  • Hareket edilen esnada zorluk yaşanması
  • Bacaklarda ve ayaklarda uyuşukluk, karıncalanma gibi durumların görülmesi
  • Kas güçsüzlüğü
  • İktidarsızlık
  • Eskiye oranla daha hızlı bir şekilde yorulma
  • Otururken ya da yürürken zorlanma

Disk Hernisi Tanı Yöntemleri

Disk hernisi tanı yöntemleri için ilk olarak hastanın durumunun detaylı bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. Hastanın öyküsü dinlenmekte ve fiziki bir muayene gerçekleştirilmektedir. Ardından hastanın durumunun detaylarını öğrenmek için hastanın durumuna bazı görüntüleme yöntemlerine başvurularak bakılmaktadır. Bu sayede durum daha detaylı bir şekilde görülebilmekte ve hastaya daha doğru bir teşhis konulabilmektedir.

Hastanın durumuna bağlı olarak hastaya uygun bir tedavi yöntemi uygulanmaya başlanmakta ve iyileşmesine olana sağlanmaktadır.

Disk Hernisi Tedavisi

Disk hernisi tedavisi hastanın durumuna bağlı olarak değişim göstermektedir. Öncelikle hastanın durumunun detayları öğrenilmekte ve buna uygun bir tedavi yöntemi belirlenmektedir. İlk olarak hastaya cerrahi olmayan tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Hastaların bir kısmı bu tedavi yöntemlerinin uygulanması ile birlikte iyileşme göstermekte ve yaşadığı ağrılardan kurtulmaktadır. Böylelikle hastaların hayat kalitesinin yükseltilmesi sağlanmaktadır.

Hastaların bazılarında ise cerrahi olmayan tedavi yöntemleri herhangi bir iyileşme gerçekleşmesine neden olmamaktadır. Böyle bir durumda ise hastanın iyileşmesi için cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Ameliyat ile birlikte hastaların iyileşmesi sağlanabilmekte ve genelde başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

disk-hernisi-tedavisi

disk-hernisi-cerrahi-olmayan-tedavi-yontemleri-nelerdir

Disk Hernisi Cerrahi Olmayan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Disk Hernisi Cerrahi Olmayan Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hastaların bel fıtığı durumu ilke fark edildiği dönemde ağrı kesici veya korse kullanımı gibi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Fizik tedavi ve istirahatte bu yöntemler arasında yer almaktadır. Ancak hastaya uygulanan disk hernisi ameliyatsız yöntemleri herhangi bir iyileşme gerçekleşmesine neden olmamaktaysa hastalara cerrahi tedavi uygulanması gerekeli görülmektedir. Cerrahi tedavi yöntemleri ile iyileşme sağlanmaktadır. Genel olarak tedaviler hastanın durumunun gidişatına göre belirlemekte ve buna uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu sayede doğru bir şekilde iyileşme sağlanmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Dejeneratif Omurga Hastalıkları
dejeneratif-omurga-hastaliklari-nelerdir

Dejenerasyon (yıpranma) yaş ile beraber kaçınılmaz olarak olan ancak genetik, uygunsuz kullanım, kırıklar, çeşitli hasta…

Bel Kayması
bel-kaymasi-kimlerde-gorulur

Bel kayması, farklı nedenlerden dolayı omurga kemiklerinin öne veya raya doğru kayması ile birlikte ortaya çıkan bir dur…

Doktora Soru Sor