Bacak Kısalığı

Bacakların birinde diğerine göre uzunluk farkı çeşitli nedenlerle görülebilir. Farkın ölçümü genellikle yürüme yaşı sonrasında yapılır. Farkın artıp artmadığı izlenir, özel röntgen grafileri ile ölçümler yapılır.

Bacak Uzunluk Eşitsizliği (Farkı)

Vücudumuzun iki yanı simetrik değildir. Yüzümüzde de fark edebileceğimiz bu durum uzuvlarımız için de geçerlidir. Detaylı bir inceleme ile uzuvlarımızın, uzantılarımızın yani kollarımız ve bacaklarımızın da eşit olmadığını görebiliriz. Hiçbir yakınması olmayan bireylerin ölçümlerinde her iki bacak arasında 1.5-2cm’e kadar uzunluk farkları görülebilir. Bunun görülme sıklığı %10-15’dir. Yani 10 kişinin birinde bacak uzunluk farkları görülebilir ve kişi bunun farkınd a olmayabilir. Bacak boyu farkı ayaklarda da olabilir. Her iki ayak arasında yarım numara kadar fark görülmesi sıktır. Ancak bacak boyları arasındaki farklar çocuklardaki boy uzaması dönemlerinde veya uzun süre ayakta kalan kişilerde, sporcularda, uzun yürüyüş yapanlarda önemlidir ve sorunlara yol açabilir. 2cm’i aşan uzunluk farklılıkları kişide sorun yaratabilmektedir. Bu durumlarda tedavi edilmesi gerekebilir.

Bebeklerde Bacak Kısalığı

Bebeklerde bacak kısalığı kalça bölgesi sorunlar nedeniyle olabildiği gibi bacak kemiklerinin anne karnında kısa oluşması nedeniyle de olabilir. Kalça bölgesinde kalça çıkığı bacakta kısalığa neden olur. Bütün yeni doğanların kalça muayenesinin ve ilk ay sonunda kalça ultrasonu incelemelerinin yapılması kalça gelişim geriliği veya çıkığı olasılığını ekarte etmek açısından gereklidir. Bu dönemde yapılacak basit bandajlama yöntemleri ile tedavi sağlanır. Bebeklerde bacak kısalığına yol açabilen diğer bir neden bacak kemiklerinin kısa gelişmesidir. Bu durum çeşitli miktarlarda kısalığa yol açabilir. Kısalık bazen çok az olup fark edilmesi güç olabilirken bazı durumlarda da hamilelik döneminde yapılan ultrason incelemelerinde saptanacak kadar yüksek olabilir. Dikkatli bir muayene ve çekilecek detaylı grafiler ile tanı konur. Bu gibi durumlarda tedavi sonuçta gelişecek kısalık miktarına göre planlanır. Genellikle ilk yıllarda sadece kısalığı eşitleyecek tabanlık yeterlidir. Bu şekilde kısalığın kalça ve omurgada gelişim geriliği veya eğriliğe yol açması engellenmiş olur. Uzatma girişimleri için en erken yaş 5-7 dir. Doğumda saptanan bacak kısalığı durumunda bebeklerin detaylı bir muayeneden geçirilmesi ve böbrek, kalp, akciğer ve boşaltım sisteminin incelenmesi gereklidir.

Bacak Uzunluk Eşitsizliği Neden Olur?

Bacak uzunluk eşitsizlği doğuştan var olabileceği gibi kırıklar, hastalıklar sonrasında veya sendromlar gibi özel durumlarda görülebilir. Genellikle etkilenen bacak kısa olan taraftır, ancak bazı durumlarda etkilenen taraf diğerine göre daha uzundur. Özel sendrom olan bazı hastalıklarda vücudun bir yarısı tümüyle, kollar, eller, gövde, bacaklar, ayaklar diğerine göre uzun ve kalın olabilir. Fark edilmeyen, soruna yol açmayan 2cm’e kadar eşitsizlikler sıklıkla doğuştandır veya uzun bacak kemiklerinin kırıklarının tedavisi sonrasında oluşabilir. Çocukluk döneminde bacaklardaki büyüme bölgelerini etkileyen kırıklar, hasarlar veya cerrahiler sonrasında büyüme döneminde giderek artan eşitsizlik görülebilir. Bazı nadir durumlarda kısalık farkları 10cm’den fazla olabilir.

bacak-uzunluk-esitsizligi-farki

bacak-uzunluk-esitsizligi-neden-olur

Bacak Uzunluk Eşitsizliği Ne Sorun Yaratır?

Bacak boyu farkı birçok soruna yol açabilir. Koşu, uzun yürüyüş, bisiklet gibi spor yapan ve aktif hayat süren kişilerde bel, kalça ve diz ağrılarına ve sık sakatlanmaya neden olabilir. Bir sporcuda veya kişide sürekli bir tarafta sakatlanma veya sorun yaşanıyorsa bacak uzunluk eşitsizliği araştırılmalıdır. Yine başka tedaviler ile geçmeyen kalça ve bel ağrılarında bacak uzunluk eşitsizliği araştırılmalıdır. Çocuklarda bu konuya özel bir önem göstermek gerekir. Boy uzaması sırasında uzunluk farkları artabilir ve leğen kemiğinde eğriliğe yol açar. Leğen kemiğindeki eğrilik de kalça gelişimini ve omurga gelişimini bozar. Kalça gelişim geriliği veya skolyoz gibi sorunlara neden olabilir.

 

 

Bacak Boyu Farkı Nasıl Anlaşılır?

Erişkinlerde genellikle 2cm’e kadar olan uzunluk farkları iyi tolere edilir ve kolay fark edilmez. Çocuklarda ise ufak kısalık farkları bile topallama ve aksama yaratabilir. 2cm’den fazla eşitsizlik ise genellikle yürüyüş sırasında fark edilir. Yürüme sırasında aksama, topallama, tek tarafta sürekli sakatlanma veya ağrı yaşanması, ayakkabılarda sağ ve sol arasında boyut farkı şüphe uyandırır. Detaylı bir muayene ve gerektiğinde röntgen grafisi ile bacak uzunluk eşitsizliği kolaylıkla saptanabilir.

bacak-uzunluk-esitsizligi-nasil-anlasilir

bacak-uzunluk-esitsizligi-nasil-tedavi-edilir

Bacak Uzunluk Eşitsizliği Nasıl tedavi Edilir?

Bacak uzunluk farkından şüphelenildiğinde detaylı bir inceleme yapılır ve gereken röntgen grafileri çekilir. İlk olarak uzunluk eşitsizliğinin nedeni saptanır. Kişi boy uzama döneminde ise bu saptanan uzunluk farkının büyüme sona erdiğinde ne kadar olacağı hesaplanır. Aynı zamanda bu uzunluk farkının yarattığı sorunlar belirlenir. Bunlardan sonra bir tedavi planı yapılır. Kısa tarafın bir yükseklik desteği ile eşitliğin sağlanması en basit tedavi yöntemidir. Ancak ayakkabı içine konabilecek yükseklik desteğinin bir sınırı vardır. Ayakkabı dışından yapılacak takviyeler de görüntüyü bozacağından ufak çocuklar dışında çok tercih edilmez. 2.5cm’den fazla uzunluk farklarının genellikle cerrahi yöntemlerle giderilmesi tavsiye edilir. Uzunluk farkının giderilmesi için genellikle yapılan kısa olan kemiğin uzatılmasıdır. Günümüzde tamamen kemik içinde kalan, dışarıdan belli olmayan ve manyetik sistemlerle yapılan motorlu uzatmalar sıklıkla uygulanmaktadır. Bunun dışında geleneksel kemik dışından tespit yöntemleri ile uzatma yapılabilir. Boy uzaması dönemlerinde uzunluk farkının çok artacağının öngörüldüğü durumlarda uzun bacağın uzamasının geçici veya kalıcı durdurulması yöntemleri ile uzunluk farkının eşitlenmesi kolaylaştırılabilir. Doktorunuz bu konuda size detaylı bilgi verecek ve tedavi yöntemlerini paylaşacaktır.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Çarpık Ayak / Pes Ekinovarus (PEV)
carpik-ayak-clubfoot-pes-ekinovarus-pev

Çarpık ayak (Clubfoot) ya da Pes Ekino Varus (PEV) ayağın anne karnındaki geçirdiği dönemde oluşur. Sorun kemik yapısı b…

Basış Problemleri
basis-problemleri-disa-basma-ice-basma

Basış problemleri, ailelerin çocuklarının sağlıkları ile ilgili en büyük endişelerinden biridir. Parmakların içe dönük (…

Doktora Soru Sor