Kifoz

İnsanlar için dik duruş önemlidir. Kifoz, omurganın yandan bakıldığında öne doğru eğriliğidir. İki bacak üstüne ayakta duran tüm canlılarda yandan bakıldığında eğrilikler vardır. Göğüs kafesimiz bölgesinde doğal olarak bulunur. Yani herkeste göğüs kafesinde doğal bir kifoz vardır.

Kifoz belli bir derecenin üstüne çıktığında halk arasında kamburluk denilen durum gerçekleşir. Boynumuzda ve belimizde arkaya doğru eğrilik yani çukurluk vardır. Buna Lordoz denir. Göğüs kafesimizdeki kifoz ile boyun ve bel bölgesindeki lordoz birbirleri ile denge halindedir. Bu eğriliklerin denge içinde olması başımızın ve gözlerimizin düz bir şekilde öne bakabilmesi için gereklidir. Omurgaya önden bakıldığında eğrilik yoktur. Önden bakıldığında omurganın yana eğilmesi skolyoz’dur.

Kifoz’un Ne Kadarı Normaldir?

Gövdemizin dengede olabilmesi önemlidir. Öne veya arkaya eğildiğimizde dengede kalabilmek için gövde ve bacak kaslarımızı çok çalıştırmak zorunda kalırız ve yoruluruz. İki bacak üstünde dengede kalabildiğimiz kısıtlı bir alan vardır. Kifozun fazla olması durumunda beldeki ve boyundaki lordozu arttırırız. Bu da diz ve kalçalarda kıvrık durmaya yol açabilir. Normal kifoz derecesi 25-45 derece arasındadır. Çeşitli nedenlere bu derece artabilir veya azalabilir, bu da duruş bozukluğuna ve yorgunluğa neden olur.

 

Kifoz’da Artış Neden Olur?

Doğumdan itibaren yürüme öncesinde ve sırt kasları güçlenmeden önce tüm omurgamız kifozda yani öne doğru eğilmiş şekildedir. 2 yaşlarından itibaren omurganın yan eğrilikleri, kifoz ve lordoz gelişir. Bu yaşlarda omurganın herhangi bir bölgesinde keskin açılı bir kifoz doğuştan gelen ve kalıcı kifoz belirtisi olabilir. Buna ek olarak ciltte kızarıklık ve lekelenmeler de varsa mutlaka doktor kontrolü gerektirir. Ergenlik döneminde duruş bozuklukları nedeniyle yuvarlak sırt denilen durum oluşabilir. Özellikle son yıllarda tablet ve telefon kullanımı nedeniyle çocukluk döneminde daha olarak yaygın yuvarlak sırt görülmektedir. Yine ergenlik döneminde kendiliğinden başlayan ve giderek artan Scheuermann kifozu denilen durum görülebilir. Erişkin yaşlarda yine sırt kaslarındaki güçsüzlük, duruş bozukluğu, kırıklar, enfeksiyonlar ve çeşitli romatizmal hastalıklar nedeniyle kifozda artış meydana gelebillir. İleri yaşlarda ise yine kemik erimesine bağlı kırıklar ve yaşlanmanın doğal seyri içinde kifozda artış meydana gelir.

Yani özetle kifozda artış;

  • Duruş bozukluğu ve alışkanlık
  • Ailesel yuvarlak sırt
  • Doğuştan var olan kifoz
  • Ergenlik döneminde ilerleyici kifoz (Scheuerman kifozu)
  • Kırıklar
  • Enfeksiyonlar
  • Romatizmal hastalıklar

nedeniyle gelişebilir.

kifoz-nelere-yol-acar

kifoz-lordoz-skolyoz-nedir

Hangi Kifozlar Sorunludur?

Kifozlar yapısal olmayan, esnek, yani istenildiğinde düzeltilebilen veya yapısal olan yani istenilse de düzeltilmeyen olarak ikiye ayrılır. Basit bir yöntemle omuzları geriye aldığımızda kifoz düzeliyorsa yapısal olmadığı veya esnek olduğu anlaşılır. Kırıklar, romatizmal hastalıklar, enfeksiyon nedeniyle gelişen veya doğuştan gelen kifozlar yapısal kifoza örnektir. Esnek ve düzeltilebilir olsa bile 50 derecenin üzerindeki artmış kifozlar sorunlara yol açabilir. Doktor muayenesi ve gerekli görüldüğünde tüm omurgayı içeren röntgen grafisi ile kifoz tipleri ayrılır ve tanı konur.

Kifozda Artış Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

Artmış kifoz gövde dengesini bozar. Ayakta dengede durabilmek için omurganın bel ve boyun bölgesindeki eğrilikler de artar. Kalçada ve dizlerde bükülmeye yol açar. Sırt ağrılarına ve yorgunluğa yol açar. Ayrıca kozmetik olarak da rahatsız edicidir.

 

 

Kifoz Nasıl Tedavi Edilir?

Kifozun tedavisi nedenine ve derecesine bağlıdır. Doğuşta var olan kifozlar her zaman ilerleyicidir ve erken dönemde ameliyat gerektirirler. Ergenlik dönemindeki duruş alışkanlığına bağlı olan kifozlarda yani yuvarlak sırtlarda her zaman duruş egzersizleri ve kas güçlendirmeleri önceliklidir. Korsenin yeri yoktur. Ancak bu yaşlarda başlayan ve ilerleyici olan Scheuermann kifozu gibi yapısal kifozlarda korse kullanılabilir. Bu dönemlerde 70 derecenin üzerine çıkan ve ilerleyen kifozlarda cerrahi uygulanabilir. Kifozun tüm gövde duruşunu bozan bir deformite olması nedeniyle erişkin yaşlarda ileri dereceli kifozlara cerrahi gerekebilir. Kırıklar veya enfeksiyonlar nedeniyle gelişen kifoz artışları da cerrahi gerektirebilir. Artmış kifozun düzeltilmesi kişinin ağrısız ve sağlıklı bir şekilde dik durabilmesi için gereklidir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Duruş Bozukluğu Nedir?
durus-bozuklugu-nedir

Duruş Bozukluğu Nedir? Çeşitli nedenlerden dolayı vücudun dengeli duruşunun bozulmasına verilmekte olan isimdir. Hatalı …

Skolyoz Ameliyatı
skolyoz-ameliyati-ne-zaman-yapilmali

Skolyoz ameliyatı, çoğunlukla ergenlik döneminde ortaya çıkan omurga eğriliklerini tedavi etmek için kullanılan bir yönt…

Doktora Soru Sor