Kalça Kireçlenmesi

Kalça kireçlenmesi, kalçadaki kıkırdağın bir travma ya da yaşlanmaya bağlı nedenlerle yıpranması sonucu kayganlık özelliğini kaybetmesidir. Kalçada ağrılara, hareketlerde ve yürümede kısıtlanmaya neden olabilir. Bu belirtiler her kişide farklı şekillerde görülmektedir.

65 yaş üzeri çoğu insanda artık yaşlanmanın bir doğal sonucu olarak tüm eklemlerde sorunlar oluşmaya başlayabilir. Kalça kireçlenmesi de yaşlanma nedeniyle ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Daha genç yaşlarda farklı nedenlerden dolayı görülebilir. İlaçla, fizik tedavi uygulamalarıyla, günlük aktivite değişiklikleri ile yakınmalar azaltılabilir. Bu tedaviler işe yaramadığı zamanda da cerrahi tedavi uygun görülür.

Kalça Kireçlenmesi Nedir?

Kalça kireçlenmesi, kalça ekleminde bulunan kıkırdağın aşınması veya yıpranması ile meydana gelir. Tıbbi terimi osteoartrit’tir. Kıkırdak, eklemlerin yüzeylerini kaplayan ve eklemlerin sürtünmesiz, rahat hareket etmesini sağlayan bir yapıdır. Bu kıkırdak aşındığı veya tahrip olduğu durumlarda kemikler birbirine sürtünür ve ağrıya yol açar. Kireçlenmenin en çok görüldüğü eklemlerden birisi, kalça eklemidir. Çünkü kalça, vücudu taşıyan eklemlerden birisidir.

Kalça Kireçlenmesi Neden Olur?

Kalça kireçlenmesi birçok faktörden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Aşağıdaki sebeplerden kaynaklanarak kalçadaki kıkırdak yıpranır ve bu hastalık meydana gelir.

  • Yaşlanma
  • Aşırı kilolu olma
  • Kalçaya alınan bir darbe veya yaralanma
  • Genetik faktörler
  • Ağır yük kaldırma veya sürekli ayakta durma
  • Romatoid artrit gibi eklem iltihabı rahatsızlıkları

Kalça Kireçlenmesi Belirtileri

Kalça kireçlenmesi belirtileri genellikle en çok kalçadaki ağrı ile ilişkilendirilir. Belirtiler kişiye göre değişiklik göstermektedir. Daha erken dönemlerde hafif belirtiler görülebilir, daha ileri dönemlerde günlük yaşamı olumsuz etkileyecek çok şiddetli belirtiler yaşanabilir.

  • Kalçada ağrı,
  • Kalçanın çok sert olduğunun hissedilmesi, kalça hareket ettirmenin zor olması,
  • Kalçayı döndürme, kıvırma gibi hareketlerinde kısıtlılık,
  • Yürümede zorluk,
  • Kalça kaslarında güçsüzlük,
  • Kalçada spazm ve kasılma,
  • Ağrı nedeniyle uyku problemleri

kalca-kireclenmesi-belirtileri

kalca-kireclenmesi-tedavisi

Kalça Kireçlenmesi Tanısı

Kalça kireçlenmesi tanısı konulması için bir uzman doktor tarafından fiziksel bir muayene yapılması gerekmektedir. Muayene sırasında doktor kalça eklemindeki ağrıyı, hareketleri değerlendirir. Görüntüleme testleri de daha detaylı inceleme yapılması için gerekebilir. Röntgen ile kalça kemiği görüntülenerek kıkırdak, kemik ya da diğer sorunlar fark edilebilir. Gerekli durumlarda görüntüleme için MR tercih edilebilir.

Kalça Kireçlenmesi Kimlerde Görülür?

Kalça kireçlenmesi aslında en çok ileri yaşlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Ancak genç yaşlarda da bir travma sonucunda oluşabilir. 65 yaş üzeri kişilerde, genetik olarak aile geçmişinde olan kişilerde kalça kireçlenmesi görülebilir. Kortizon gibi bazı ilaçların kullanılması da bacak kemiğinin başının beslenmesini bozarak kalça kireçlenmesine yol açar. Bunlarla beraber çocukluk döneminde tedavi edilmiş olsa bile kalça displazisi (çıkığı), femur başı kayması ve Pertes gibi hastalıklar da erken yaşlarda kireçlenme nedeni olabilir.

Kalça Kireçlenmesi Tedavisi

Kalça kireçlenmesi tedavisi, kireçlenmenin şiddetine ve kişinin genel sağlık durumuna uygun olarak değişmektedir. Yaygın olarak ilaç, fizik tedavi, ileri durumlarda cerrahi gibi yöntemler kullanılmaktadır. İlaçla tedavideki amaç kireçlenme nedeniyle oluşan ağrı ve iltihaplanmanın azaltılmasıdır. Kaslardaki güçsüzlüğü iyileştirmek ve esnekliği artırmak için fizik tedavi uygulamaları tercih edilebilir.

Kalça kireçlenmesi durumunda kişinin yaşam tarzında belirli değişiklikler yapılması gerekebilir. Sağlıklı bir kiloda olma, uygun beslenme gibi değişiklikler yakınmaların hafiflemesine yardımcı olabilir. Bütün bu yöntemlerin etkili olmadığı durumlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir. Özellikle kalçadaki kireçlenme ciddi boyutlara ulaştığında, kalça protezi cerrahisi uygun bir yöntem olacaktır.

Kalçada kireçlenme nasıl giderilir?

Kalça kireçlenmesinde hasta öncelikle ilaç tedavisi ve fizik tedaviye yönlendirilir. Erken bir zamanda fark edildiğinde bu yöntemler işe yarayabilir. İleri dönemde tek yöntem cerrahi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kalça kireçlenmesi ağrısı nereye vurur?

Kalça kireçlenmesi belirtileri arasında en çok ağrı şikâyeti vardır. Kasık bölgesi ile diz arasında ağrı görülebilir. Kalçada hareket kısıtlılığı, hassasiyet de eşlik edebilir.

Kalça kireçlenmesi ilerlerse ne olur?

Kalça kireçlenmesi ilerlerse; hareket etmede ciddi bir kısıtlanma, ağrının şiddetlenmesi, yürüyememe gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu dönemlerde hayat kalitesini korumak için cerrahi tedavi uygulanmalıdır.

Kalça kireçlenmeye hangi spor iyi gelir?

Kalça kireçlenmesinde bir uzman tarafından yaptırılacak egzersizler düşük yoğunlukta olmalıdır. Yüzme, bisiklet, yürüyüş, su içinde yapılacak uygulamalar iyi gelebilir.

Kalça kireçlenmesi için hangi doktora gidilir?

Kalça kireçlenmesi için Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlarına başvurulabilir. Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Mustafa Can Koşay kalça kireçlenmesi konusunda tanı ve tedavi yapmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aşil Tendonu
asil-tendonu-baldir-kasi-ve-topuk-arasi

Aşil tendonu insan bedeninin en büyük tendonudur ve travmalar sonucunda yaralanabilmektedir. Ayakta durmamızı ve ilerley…

Boyun Ağrıları
boyun-agrilari-tanisi-nasil-konur

Boynumuz yaklaşık 5 kg'lık ağırlıktaki başımızı sürekli taşıyan ve 7 omurgadan oluşan omurgamızın bir bölümüdür. Boyun a…

Doktora Soru Sor