Doğuştan Kalça Çıkığı (Gelişimsel Kalça Displazisi)

Doğuştan kalça çıkığı; kalçanın, gelişimi süresinde istenen, yeterli gelişimini sağlayamamasıdır. Bu rahatsızlığın erken saptanması oldukça önemlidir.

Tedavi edilmediği veya yeterli düzelme sağlanmadığı durumlarda ileri yaşlarda ciddi sakatlıklara yol açabilir. Doğumdan sonra 1. ayda çekilecek ultrason ve muayene ile erken saptanması çok kolay ve önemlidir, çünkü erken tanındığı takdirde tedavisi basit bir bandaj ile çok kolaydır. Tedaviye başlanmasında gecikme durumunda hem tedavi süresi uzamakta hem de tedavi yöntemleri daha farklılaşmaktadır. Sıklıkla önerilen çift ara bezinin doğuştan kalça çıkığı tedavisi içinde yeri yoktur. Kalça çıkıklığı nedir sorusu yazının devamında açıklanmaktadır.

Gelişimsel Kalça Displazisi Ne Demek?

Gelişimsel kalça displazisi yani gelişimsel kalça çıkığı bebeklerde ya da küçük çocuklarda kalça ekleminin düzgün biçimde gelişmemesi neticesinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Femur ismi verilen uyluk kemiğinin kalça ile birleştiği kısmı top şeklindedir ve kalça kemiğinde yuvarlak bir yuvaya oturarak eklemi oluşturur.

Doğuştan Kalça Çıkığı Neden Olur?

Bebeklerde kalça çıkığının sebebi henüz tam olarak tespit edilmemiştir. Bu rahatsızlığın artışına neden olan faktörlerden bazıları anne rahmindeki düşük amniyon sıvısı seviyeleri, ters doğum ve ailede kalça çıkığı hikayesi olması şeklinde sıralanabilir. 

Bebeklerde kalça çıkığı belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Bacaklardan birinin diğerinden uzun ya da kısa olması
  • Ayaklarda şekil bozukluğu
  • Bacaklardaki kıvrımların birbirinden farklı olması,
  • Bacaklardan birinin ötekine göre daha az hareketli ve/ veya daha az esnek olması,
  • Altını değiştirme sırasında kalçalardan birinin veya ikisinin yeterince açılmaması,
  • Yürüme başlangıcında sendeleyerek yürümek,
  • Yaşıtlarına göre daha geç yürüme,
  • İki taraflı çıkıklarda ördek şeklinde yürüme.

dogustan-kalca-cikigi-neden-olur

gelisimsel-kalca-displazisi-ne-demek

Kalça Çıkığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Gelişim geriliği var ise ilk 10-15 yıl içinde bir sorun yaşamayabilir ancak ergenlik çağında veya erken erişkinlik çağında kalçada ağrılar ortaya çıkabilir. Kalça çıkığı tedavi edilmeyen durumlarda kalçada kireçlenme (osteoartrit) hastalığı da görülebilmektedir.

Kalça Çıkığı Ameliyatla Düzelir mi?

Kalça çıkığı ameliyatı en erken yaş 3-4 aylık bebeklerde yapılabilmektedir. Fakat bu yaşlarda yalnızca bir iki kas gevşetilerek kalça eklemi yerine koyulabilirse de daha büyük aylarda ve yaşlarda (6-12 ay) kalçayı tamamen açarak gevşetme işlemi yapılması gerekebilir. Kemik çatı ameliyatları genel olarak bir buçuk yaş civarında yapılır. 

Doğuştan Kalça Çıkığı İyileşir mi?

Bebeklerde kalça çıkığı tedavisi nasıl yapılır sorusu şöyle yanıtlanabilir; Erken dönemde tanı koyulan vakalarda tedavi ameliyatsız şekilde yapılır. Bu nedenle erken teşhis önemlidir. Kalça ultrasonu ile tanısı konulabilir, ilk 6 ay içerisinde sadece atel, pavlik bandajı ve basit bazı önlemlerle tedavi yapılabilir. 6 aydan büyük bebeklerde ise genel anestezi ile cerrahi işlem uygulanır ve çıkık femur başının yerine yerleştirilmesi ile sorun çözülebilir.

kalca-cikigi-ameliyatla-duzelir-mi

dogustan-kalca-cikigi-iyilesir-mi

Kalça Çıkığı Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır?

Doğuştan kalça çıkığı operasyonu yapılacaksa 1 yaş civarında artık ameliyat yapılması gerekir. 1.5 yaştan sonra ise daha ileri düzeydeki çıkıkların ameliyatı daha büyük operasyonlarla yapılır. Kalça yuvasına ve bacak kemiğini de kapsayan ve düzeltecek daha detaylı ameliyatlar 1 buçuk yaştan sonra yapılmaktadır. 7 yaştan sonra görülen kalça çıkıklarında ise ameliyat yapılmamaktadır.

Kalça Çıkığı Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Kalça çıkığı ameliyatı yaklaşık 2 saat sürer. Kalçada kesi açıldıktan sonra ekleme doğru yaklaşılır ve temizleme işlemi yapılır. Ardından kişinin ölçülerine uygun protezler yerleştirilir. Ancak ameliyatın kapsamına göre süresi de değişkenlik gösterebilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yürüyüş Bozuklukları
cocukluk-doneminde-yuruyus-bozukluklari

Yürüyüş insanların hayatlarının yaklaşık 1 yaşlarında kazandığı ve hayat boyu sürdürdüğü bir beceridir. Uyuduğumuz ve ot…

Düz Tabanlık
duz-tabanlik-nasil-tedavi-edilir

Düz tabanlık, ayakların iç kısmındaki ayak kavisinin normalden daha az olduğu bir durumdur. Normalde, ayak kemerleri yük…

Doktora Soru Sor