Köprücük Kemiği Kırığı

Köprücük kemiği yani klavikula kırıkları her yaşta görülebilmektedir. Ancak bu kemik kırıkları çocuklarda ve sporcularda daha sık görülmektedir. Omuz veya kol üstüne düşme sonucu enerji dirsekten ve koldan geçerek veya direkt gelerek köprücük kemiğinde son bulduğu için sporcularda bu kırık türü sıklıkla görülmektedir.

Köprücük Kemiği Nasıl Kırılır?

Köprücük kemiği, çoğunlukla bir darbe sonucu kırılmaktadır. Düşme ile köprücük kemiğine gelen yükler kırılmaya sebep olmaktadır. Doğum sırasında zorlu doğum veya bebeğin çekilmesi sırasında da köprücük kemiği kırılabilir. Bisikletten düşme sırasında omuz üstüne darbe gelmesi nedeniyle de sıklıkla kırık görülür.

Köprücük Kemiği Kırığı Belirtileri

Köprücük kemiği kırığının ilk belirtisi o bölgedeki ağrıdır. Vücudun hangi tarafındaki köprücük kemiği kırıldıysa o taraftaki kolu hareket ettirmek zor olabilmektedir. Bazı sporcular kırığa rağmen kolunu hareket ettirebilmektedir. Peki köprücük kemiği kırığı nasıl anlaşılır? Kırığın olduğu bölgedeki omuz yer çekimi nedeniyle aşağıya doğru eğilebilmektedir. Kırık hattına dokunmak ve omuz-kol hareketleri ağrılıdır. Kırık bölge üstü şiş ve hassastır. Hasta kolunu oynatmakta zorlandığı için vücuduna yapışık şekilde tutup diğer koluyla da desteklemektedir.

Köprücük Kemiği Kırığı Tespiti

Köprücük kemiği kırığı tespiti bir ortopedi uzmanı tarafından yapılabilmektedir. Kırık teşhisinde görüntüleme yöntemi olarak röntgen veya bilgisayarlı tomografi kullanılmaktadır. Bölgede damar veya sinir yaralanması, başka bir bölgenin kırılıp kırılmadığı araştırılmalıdır. Köprücük kemiği kırığının derecesine göre tedavi yöntemi belirlenmektedir.

koprucuk-kemigi-kirigi

koprucuk-kemigi-kirigi-belirtileri

Köprücük Kemiği Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Köprücük kemiği kırığı ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Ancak kırığın yeri, omuza yakınlığı, ciltte yarattığı hasar veya ayrılma derecesine göre cerrahi tedavi düşünülebilir. Cerrahi olmayan yani konservatif yöntemlerle tedavi sonrasında hafif de olsa bir çıkıntı kalabileceği önceden hastaya bilgi olarak verilmelidir.

Köprücük Kemiği Kırığı Tedavi Yöntemleri

Köprücük kemiği kırığında konservatif tedavi yöntemi olarak kırığın derecesine göre kol askısı veya 8 bandajı uygulaması tercih edilmektedir. 8 bandajı uygulamasında köprücük kemiğinin şekli korunacak biçimde omuz geriye doğru gerilerek bandaj yapılmaktadır. Köprücük kırığı ameliyatında ise kemikler düzeltilip doğru hizaya getirilir ve kırık olan kemiğin yerine plak uygulaması yapılmaktadır.

Köprücük Kemiği Kırığı İyileşme Süreci

Köprücük kemiği kırığında konservatif tedavi, iyileşmede çok etkili bir yöntemdir. İyileşme süreci bu tedavide 3-6 hafta arasında sürmektedir. İyileştikten sonra kırığın olduğu yerde bir çıkıntı kalmaktadır ancak işlevde bir sorun görülmemektedir.

Köprücük kemiği ameliyatı olan kişilerde ise iyileşme süreci; ameliyattan sonra bir günlük hastaneye yatış ile başlamaktadır. Sonrasında ameliyat bölgesi 10-15 gün içinde iyileşmektedir. Cerrahi işlemden 10 gün sonrasında basit kol askısı kullanılmaktadır. Kemik kırığının kaynaması için beslenme düzenine dikkat edilmelidir.

Köprücük Kemiği Kırığı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köprücük kemiği kırığı sonrasında uygulanan tedavi yöntemine göre doktorun tavsiyelerine adım adım uyulmalıdır. Kemiğin doğru şekilde kaynaması için farklı hareketler yapılmamalı ve sağlıklı beslenilmelidir. Beslenme düzenine D vitamini, kalsiyum yönünden zengin besinler eklenmelidir. Kırık kaynamasını hızlandırmak için beslenme en büyük destekçi olabilmektedir.

Köprücük kemiği kırığı ne kadar sürede iyileşir?

Köprücük kemiği kırığı 8 bandajı ile bir aylık bir sürede iyileşmektedir. Genel iyileşme süreci 6 haftayı da bulabilmektedir.

Köprücük kemiği kırığı yanlış Kaynarsa ne olur?

Yanlış kaynayan köprücük kemiği kırığı hastada; omuzda kısalığa, ağrıya, görünüm bozukluğuna, hareket kısıtlamalarına yol açabilmektedir.

Köprücük kemiği kırığı ameliyatsız iyileşir mi?

Köprücük kemiğinin kırılma derecesine, başka hasar bırakıp bırakmadığına göre değişmekle birlikte çoğu hasta ameliyatsız iyileşmektedir.

Köprücük kemiği kırığı ameliyat olmazsa ne olur?

Cerrahi müdahale gerektiren ancak tedavi geciktirilen durumlarda, hastada kol hareketi etkilenir ve işlev kaybına neden olabilir.

 

Klavikula bandajı ne işe yarar?

Köprücük kemiğini destekleyen ve köprücük kemiği kırığının tedavisinde kullanılan bir bandaj türüdür. Omuzları geriye doğru gerdirerek kullanılmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Boyun Ağrıları
boyun-agrilari-tanisi-nasil-konur

Boynumuz yaklaşık 5 kg'lık ağırlıktaki başımızı sürekli taşıyan ve 7 omurgadan oluşan omurgamızın bir bölümüdür. Boyun a…

Menisküs Tedavisi
meniskus-tedavisi-kimlere-uygulanabilir

Menisküs, diz ekleminde C şeklinde bulunan ve eklemi oluşturan kemikler arasında görev alan bir kıkırdaktır. Dizin zorla…

Doktora Soru Sor