Skolyoz Ameliyatı

Skolyoz ameliyatı, çoğunlukla ergenlik döneminde ortaya çıkan omurga eğriliklerini tedavi etmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu hastalık hastada omurga deformitesine, sırt ağrısına, şekil bozukluğuna yol açabilir. Çoğu hastalar konservatif yöntemlerle yani egzersiz, fizik tedavi gibi yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak ilerleyici özelliği olan veya şiddetli eğriliğe sahip hastalar skolyoz ameliyatı için uygundur. Ameliyatla birlikte omurga eğriliği düzeltilir ve stabil hale getirilir.

Skolyoz Ameliyatı Nedir?

Skolyoz ameliyatı, omurganın eğriliğini düzeltmek ve daha düzgün hale gelmesini sağlamak için uygulanan cerrahi bir tedavi yöntemidir. İleri derece vakalarda ve eğriliğin çok yüksek olduğu durumlarda ameliyat tercih edilir. Operasyonla, omurga kemiğine metal çubuklar, vidalar, kancalar gibi materyaller yerleştirilerek omurganın normal yapısına kavuşması hedeflenir. Bu şekilde omurga düzgün bir şekilde hizalanır.

Cerrahi operasyona karar verilmesi için eğriliğin derecesinin yüksek olması ve diğer tedavilerden fayda görülmemesi gerekir. Fizik tedavi, egzersizler, korse kullanımı gibi cerrahi dışı tedavi yöntemlerinin uygulanmasına rağmen herhangi bir etki görülmemesi ve eğriliğin giderek artması, son çare olarak ameliyatı gerektirir.

Skolyoz ameliyatı, hastanın yaşına, eğriliğin derecesine, çevredeki hangi bölgelerin etkilendiğine bağlı olarak değişebilir. Ameliyat sonrasında hastaların geçireceği süreç önemlidir. Fizyoterapi ve belirli egzersizler, ameliyat sonrası omurganın ve çevresindeki kasların güçlendirilmesi için, hareket kabiliyetinin artırılması için önemlidir.

Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Skolyoz ameliyatı, hastanın durumuna göre farklı yöntemlerle yapılabilir. Yetişkinlerde görülen skolyoz için çoğunlukla omurgayı sabitlemeye yönelik işlemler yapılır. Spinal füzyon denilen; çubuklar, vidalarla sabitleme işlemi gerçekleştirilir. Ancak gelişimi devam eden çocuklarda, büyümesi tamamen bitmemiş ergenlik dönemindeki kişilerde spinal füzyon işlemi önerilmemektedir. Bu çocuklarda düzenli olarak büyüme devam ettiği için özel olarak üretilen çubuklar bulunur. Bu çubuklar 6 ya da 12 ayda bir, çocuk büyüdükçe uzatılarak omurgayı destekler.

Son yıllarda füzyon yapılmayan ve harekete izin veren düzeltme sistemleri uygulanabilmektedir. İpli sistem (VBT) olarak bilinen bu sistem özel durumlarda seçilebilir.

skolyoz-ameliyati-riskli-mi

skolyoz-ameliyati-nasil-yapilir

Skolyozda Ameliyat Ne Zaman Gerekir?

Skolyozda ameliyat kararı skolyozun ilerleme hızına, eğriliğin derecesine, kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna, gösterdiği semptomlara bağlı olarak değişir. Öncelikle konservatif tedavi yöntemleri uygulanır. Egzersiz, korse tedavisi, fizik tedavi uygulamaları bazı zamanlarda yetersiz kalabilir ve hastalık ilerlemeye devam edebilir. Bu durumda cerrahi tedavi yöntemi uygulanmaya konulur.

Omurgadaki eğrilik derecesi, belirli bir seviyenin üzerine çıktığında cerrahi müdahale mümkün olabilir. Tek başına yeterli olmasa da 40 derecenin üzerindeki eğrilikler bu tedavi seçeneğini ortaya çıkarır. Skolyoz eğer ilerlemeye devam ederse ve hastanın yaşı bu ameliyat için uygunsa, cerrahi tedavi seçeneği düşünülebilir.

Skolyoz Ameliyatı Riskli mi?

Skolyoz ameliyatında riskler, her ameliyatta olduğu gibi belirli derecede bulunur. Bu riskler, hastanın durumuna, ameliyatı gerçekleştiren cerrahın deneyimine göre değişmektedir. Bu riskler arasında kanama, enfeksiyon, sinirlerin hasar görmesi bulunur. Sinirlerin hasar görmesi oldukça nadir görülen bir durum olsa da riski bulunur. Ameliyat sırasında yerleştirilecek implantlarla ilgili sorunlar ortaya çıkabilir. Gevşeme, kırılma, yerinden çıkma gibi komplikasyonlar nadir olarak görülebilir.

Bazı durumlarda da ameliyattan sonra omurganın hareketi kısıtlanabilir. Operasyonla birlikte amaç omurgayı düzeltmek ve stabilize etmektir. Omurgada sertlik veya kısıtlılığa neden olabilir. Genel anestezi kullanıldığı için buna bağlı olarak anestezi problemleri ortaya çıkabilir. Her hastada yaşanabilecek risk faktörü farklı olduğu için ameliyat öncesinde cerrah genel bir sağlık durumu ve riskleri hakkında hastayı bilgilendirir.

Skolyoz Ameliyatı Sonrası

Skolyoz ameliyatı sonrası dönemde her hastanın iyileşme süreci değişiklik gösterir. Doktorunuz mutlaka sizin operasyon sonrası neler yapmanız, nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında bilgi verecektir. Ameliyat sonrasında hastalar genellikle birkaç gün boyunca hastanede kalırlar. Ağrı yönetimi bu süreçte çok önemlidir. Doktorunuz sizin için uygun ağrı kesicileri önerecektir.

Skolyoz ameliyatı sonrası genellikle 3 hafta içinde günlük hareketler rahatlıkla yapılır duruma gelinir. Hatta bu süre içinde okula tekrar başlamak olasıdır. Bu süre içinde iyi beslenme önemlidir. Sportif aktivitelere ise yapılmış ameliyata göre 6 aydan sonra başlanabilir.

Skolyoz ameliyatı riskli mi?

Skolyoz ameliyatı omurganın büyük ameliyatlarındandır. Herhangi bir ameliyatta olan enfeksiyon ve anesteziye bağlı risklerin yanı sıra omurganın düzeltilmesi sırasında gelişebilecek sinirlerle ilgili riskler vardır. Ancak uygun önlemler ve koruyucu cihazlar sayesinde bu riskler çok düşük seviyeye indirilmiştir.

Skolyoz ameliyatı kaç yaşına kadar yapılabilir?

Skolyoz ameliyatı her yaşta yapılabilir. Ancak genç yaşlarda yapılması durumunda eğriliklerin esnekliği daha fazla olduğundan düzelme daha kolay ve daha çok olacaktır.

Skolyoz ameliyatla geçer mi?

İleri derecede skolyoz görülen kişiler için tedavi cerrahi olarak yapılır. Tecrübeli cerrahlar tarafından yapıldığında başarı oranı yüksektir.

Skolyoz ameliyatı sonrası konulan vidalar çıkarılır mı?

Skolyoz ameliyatı ile vücuda yerleştirilen vida ve çubuklar vücut dokuları uyumludur, rahatsızlık vermez veya hissedilemez. Ancak nadir görülen enfeksiyon gibi bir durum geliştiğinde tedavi süreci içinde çıkarılması gerekebilir.

Skolyoz ameliyatı olmazsa ne olur?

İleri dereceki skolyoz vakalarında ameliyat olunmaz ise omurga eğriliği ilerleyerek vücutta şekil bozukluğuna ve solunum ile ilgili sorunlara yol açabilir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Skolyoz Tedavisi
skolyoz-tedavisi

Skolyoz tedavisi, hastada görülen eğriliğin derecesine, hastanın yaşına, gösterdiği semptomlara bağlı olarak planlanır. …

Kifoz
kifoz-nasil-tedavi-edilir

İnsanlar için dik duruş önemlidir. Kifoz, omurganın yandan bakıldığında öne doğru eğriliğidir. İki bacak üstüne ayakta d…

Doktora Soru Sor