Duruş Bozukluğu Belirtileri

Duruş Bozukluğu Nedir?

Çeşitli nedenlerden dolayı vücudun dengeli duruşunun bozulmasına verilmekte olan isimdir. Hatalı duruş biçimlerinden kaynaklı iskelet sistemi problemleri, kas ve eklem deformasyonları gelişim gösterebilmektedir.

Fiziksel aktivite açısından düşük bir hayat tarzına sahip olunması sistemin zayıflamasına neden olabilmektedir. Bazı sporların yapılması da bu duruma neden olabilmektedir.

Kişinin günlük yaşamında yer alan rutinler, genetik etkenler bu durumun oluşmasına neden olabilmektedir. Semptomlarının ise kişiden kişiye değişim gösterdiği gözlemlenmektedir. Hastalarda özellikle üst sırtta ağrı, boyunda ve omuzlarda yanma hissi gibi durumların ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte ağrıların alt kısımlara yayılabildiği de bilinmektedir. Kas spazmları ve yorgunluk hissi de ortaya çıkan durumlar arasında yer almaktadır.

Duruş bozukluğu belirtileri arasında en sık karşılaşılmakta olan durum vücut ağrıları olarak bilinmektedir. Özellikle de bel, sırt ve omuz bölgesinde yoğun ağrılar var olabilmektedir. Küçük yaşlardan itibaren gelişen kötü duruştan dolayı kaynaklanan bozukluğun belirtileri arasında omuz ve kol ağrısı, bacak, diz ve ayak bileği ağrısı bulunmaktadır. Aynı zamanda baş ağrısına, kas ve bağ dokuların gerilmesine, sinir sıkışmalarına da neden olabilmektedir. Belirtiler fark edildiğinde mutlaka muayene edilmesi ve durumun detaylarının öğrenilmesi gerekmektedir.

Duruş (postür) bozukluğu günlük yaşantıda, yani ayakta dururken, yürürken, otururken veya gün içi aktiviteler sırasında vücudumuzun uygun pozisyonda durmamasıdır. Duruşumuz iskelet yapımız ve kaslarımız sayesinde belirlenir. 10-14 ay arası ilk adımlarını atmaya çalışan bir çocuğu gözünüzün önüne getirin. İlk adımlarında sağa, sola, arkaya düşecektir.

Bu süreçte boyun, sırt, karın, bacaklar, yani vücudumuzun tüm kasları gövdeyi nasıl dengede tutacaklarını öğrenirler ve sonra hayat boyu artık düşünmeden çalışırlar. İnsan iki bacak üstünde dengede kalmak zorunda olan bir canlıdır. Dört gövde uzantısı üstünde hareket eden hayvanlarda denge sorunu yoktur. Bu dengeyi kurmak ve korumak zorunda olduğumuzdan insanlarda bel, sırt, boyun omurga sorunları yani duruş sorunlarımız vardır. Hayvanlarda boyun, sırt bel problemleri görülmez. Omurga ve duruş ile ilgili sorunlar iki bacak üstünde durmaya ve hareket etmeye çalışan canlılara yani insanlara özgüdür.

Duruş Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Duruş bozukluğu nedenleri arasında en ön planda yer alan durum meslek rutini gereği tekrarlanması gereken bazı hareketlerdir. Bu mesleklere şoförlük veya bilgisayar karşısında oturmak gibi örnekler gösterilebilmektedir. Bunun yanı sıra sağlıklı duruş konusunda yetersiz bilgiye sahip olmak, bu konuda yeterince eğitim almamak, bilinçsiz hareketler de nedenler arasında bulunmaktadır. Hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, vücut kondisyonunun düşük olması, formda kalmamak, kas kuvvetsizlikleri ve kas gerginlikleri de zaman içerisinde duruşu bozabilmektedir.

Bazı kişilerde ise kas ve sinir hastalıklarından ya da kemik hastalıklarından dolayı meydana geldiği bilinmektedir. Bununla birlikte psikolojik rahatsızlıkların da kişinin duruşunun bozulmasına neden olabileceği gözlemlenmektedir.

Genellikle meslek rutini gereği bazı hareketlerin sürekli tekrarlanmasından kaynaklanmakta olan bir durumdur. Şoförlük veya bilgisayar karşısında oturmak bu duruma örnek olarak gösterilebilmektedir. Sağlıklı duruş konusunda yetersiz bilgi sahibi olmak, hareketsiz yaşam tarzı ve eklem katılığı nedenler arasında yer almaktadır. Kişinin vücut kondisyonunum düşük olması, formda olmamak, kas kuvvetsizlikleri de nedenler arasında gösterilebilmektedir.

Kas gerginlikleri, bazı kas, sinir ya da kemik hastalıkları da sebep olan durumlardandır. Aynı zamanda psikolojik etkenler, kaygı bozuklukları gibi nedenlerin de bulunduğu bilinmektedir. Hastaların böyle bir durumun oluşmaması için dikkatli davranması ve yaşam tarzlarında bazı değişimleri benimsemeleri gerekmektedir. Böylelikle bu sorunun oluşumunun önüne geçilebilmektedir.

durus-bozuklugu-nedir

durus-bozuklugu-nedenleri-nelerdir

Duruşumuzdaki bozukluk yapısal yani isteyerek düzeltemeyeceğiz veya alışkanlık yani düzeltebileceğimiz nedenlerle olur. İskelet sistemimize, ayak, bacak kemiklerimize veya omurgamıza ait doğuştan gelen veya kırık nedeniyle sonradan oluşan şekil bozuklukları duruş bozukluğuna yol açar. Yine ayak bileği, kalça, diz gibi eklemlerdeki sorunlar da bu rahatsızlığa yol açabilir.

Omurgamıza ait doğuştan veya sonradan oluşan skolyoz, kifoz gibi hastalıklar duruş bozukluğuna neden olur. Bacaklardaki uzunluk farkları gibi durumlar da önemli nedenlerdendir. Bunlarla beraber alışkanlık ve psikolojik durumumuz da bu soruna yol açabilir.

İş yerinde ve ortamındaki çalışma ve oturma pozisyonları da duruş bozukluğuna neden olur. Burada çocukları ve ergenlik çağındaki gençleri ayrıca ele almak gerekir. Bu yaşlarda omurgamız gelişmekte olduğundan ilk başta alışkanlık yani düzeltilebilen bir bozukluk zamanla kalıcı yani düzeltilemeyen, yapısal bozukluklara yol açabilir. Bahsedilen tüm nedenleri şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Yapısal (isteyerek düzeltemeyeceğimiz) duruş bozuklukları
  • Doğuştan gelen uzun kemik şekil bozuklukları
  • Omurgaya ait doğuştan veya sonradan oluşan skolyoz veya kifoz
  • Kırık sonrası kemiklerde veya eklemlerde gelişen şekil bozuklukları
  • Sinir hastalıkları (Parkinson vb)
  • Kas hastalıkları

Duruş Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Duruş bozukluğu belirtileri arasında en sık rastlanılan durumun kas ve iskelet sistemi ağrıları olduğu bilinmektedir. Oluşan ağrılar kişilerin günlük hayatlarını oldukça olumsuz bir biçimde etkilemektedir. Boyun, bel ve sırt bölgesinde meydana gelen ağrılar, hayat kalitesinin düşmesine neden olabilmektedir.

Genellikle gündelik yaşamdaki alışkanlıklardan dolayı meydana geldiği gözlemlenmektedir. Böyle bir sorunu yaşamakta olan bireylerin büyük bir kısmı ciddi bir problem oluşmadığı sürece bu durumun farkına varmamaktadır. Ancak basit önlemlerin alınması ile duruş sorununun ortaya çıkma ihtimalini azaltmak mümkündür. Bundan dolayı da yaşam tarzında belli başlı bazı değişimlerin yapılması önerilenler arasında yer almaktadır.

Küçük yaşlardan itibaren oluşan bazı alışkanlıklar genellikle duruşta bozukluğun oluşmasına neden olmaktadır. Uyku pozisyonları da yine nedenler arasında yer almaktadır. Bundan dolayı da genellikle uyurken boynu desteklemekte olan yastıkların kullanımı önerilmektedir. Bunların dışında çalışma esnasında uzun süreler boyunca sandalyede oturulduğunda da duruşta bozulmalar meydana gelebilmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı da hastanın duruşta bozukluk meydan gelmesini engellemek için hayat tarzında değişimler yapması önerilmektedir.

Duruşumuzun iskelet yapımız ve kaslarımız sayesinde belirlendiğinden bahsetmiştik. Ayak, bacaklar, diz ve kalça eklemleri, omurga yapısının düzgün olması düzgün bir duruş için gereklidir. Aynı zamanda iskelet yapımızın hareketlerini sağlayan kasların da yeterince esnek ve güçlü olması önemlidir.

Bunlara, kaslara komut veren sinir sistemimizi ve hatta psikolojik durumumuzu da eklememiz gerekir. Hayvanlarda çok daha bariz görüleceği gibi tehdit altında hissettiğimizde, gergin, stresli, üzgün veya sinirli olduğumuzda duruşumuz değişir. Bu değişiklikler en çok boyun, sırt bölgesinde belirgindir. Uzun süren, kronik stres ortamında duruşumuz yani postürümüz sürekli olarak bozuk kalacaktır.

Genel anlamda duruş bozukluğunun belirtileri arasında şunlar yer almaktadır;

  • Omuz ve sırt ağrıları
  • El ve ayak bileklerinde ağrı
  • Baş ağrısı
  • Bacak, diz ve bileklerde oluşan ağrı
  • Kas yorgunluğu, kuvvetsizlik, nedensiz yorgunluk ve halsizlik
  • Kas ve bağ dokudaki gerginlik
  • Kambur durmak
  • Sinir sıkışmaları
  • Özgüven eksikliği
  • Omuzların düşük ve öne doğru olması
  • Başın dik durmaması
  • Oturup kalkarken zorlanma
  • Özgüven eksikliği
  • Ayakta dururken veya yürürken dizlerin bükük olması
  • Kürek kemikleri çok geride olarak yürüme sonucunda bel çukurunun artması
  • Göbek ve kalçanın öne çıkması

Duruş Bozukluğu Nelere Yol Açar?

Duruş bozuklukları; ağrılara, hareket kabiliyetinde azalma, omurga ve kalça veya diz eklemlerinde sorunlara yol açabilir. Ağrı en belirgin sorundur. Boyun, sırt, omuzlar ve bel gibi yaygın ve çeşitli yerlerde olabilir.

Sürekli olan bu ağrılar uyku bozukluklarına, depresyona, hayat kalitesinin azalmasına yol açar. Yine duruş bozukluklarına yol açan nedenler günlük yaşamımızda vücudumuzun gerek duyduğu esnekliği bozacağı için sık düşmelere, yaralanmalara ve kırıklara yol açabilir. Özetle basit bir duruş sorunu hayat kalitemizi bozan birçok soruna yol açar.

Duruş Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir?

Toplumda sıkça karşılaşılan durumlardan bir tanesi olan duruş bozukluğunun çeşitleri şu şekilde sırlanmaktadır;

  • Kifoz: Omurganın anormal bir biçimde öne doğru eğilmesi durumudur. Bu eğilmenin sonucunda oldukça kavisli bir görünüm ortaya çıkmaktadır. Özellikle de ileri yaşa sahip olan kişilerde daha sık görülmekte olan bir durumdur. Halk arasında kamburluk olarak da bilinmektedir. Omurganın anormal bir şekilde öne eğilmesi olarak tanımlanmaktadır. Eğilme ile birlikte sırt olması gerektiğinden daha kavisli bir hale gelmektedir. İlerleyen yaşlarda görülme ihtimali artış göstermektedir.

  • Hiper Lordoz: Bel bölgesinin içe doğru eğilmesidir. Uzun süre boyunca hareketiz kalmaktan dolayı sırtın alt bölgesindeki kasların zayıflaması ile ortaya çıkmaktadır.

  • Boyun Düzleşmesi: Kişinin boynunun doğal eğriliğini kaybetmesi sonucunda meydana gelmektedir. Anne karnında ya da sonradan yaşanan travmalar ile oluşum gösterebilmektedir.

  • Skolyoz: Omurga eğriliğidir ve çocuklarda, gençlerde sıkça görülmektedir. Gençlerde ve çocuklarda sıkça oluşan bir durumdur. İlerleyen yaşlarda ciddi problemlerin oluşmasına neden olabilmektedir.

  • İleri Kafa Duruşu: Bilgisayar ve telefonun uzun süreli kullanımından dolayı meydana gelmektedir. Teknolojik aletlerin sık kullanımı nedeni ile son yıllarda oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.

Yapısal Olmayan Duruş Bozuklukları

Yapısal olmayan duruş bozuklukları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Bozuk duruş alışkanlığı (çocuklarda kalıcı sorunlara yol açabilir)
  • Uygun olmayan çalışma, oturma pozisyonları
  • Kas zayıflıkları ve gerginlikleri
  • Eklem gerginlikleri (yeterince esnek olmaması)
  • Yaşlanma ile oluşan bozukluklar
  • Yüksek topuk ayakkabı gibi giyim alışkanlıkları
  • Uygun olmayan şekilde çanta taşıma

durus-bozuklugu-egzersizleri

durus-bozuklugu-nasil-duzeltilir

Duruş Bozukluğu Nasıl Düzeltilir?

Öncelikle hastada hangi durumun var olduğunun bulunması ve bu durumun ne derece olduğunun da öğrenilmesi gerekmektedir. Bu sayede daha doğru bir yorum yapılabilmektedir. Hastanın durumunun detaylarına göre ilerleme sağlandığında daha verimli bir tedavi gerçekleştirilebilmektedir. Ameliyatsız veya ameliyat ile gerçekleştirilen tedavi yöntemlerinden biri tercih edilmektedir. Tedavi ile birlikte hastaların hayat kalitesinin yükseltilmesine neden olunmaktadır.

Duruş Bozukluğu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İlk olarak hastaya tanı konulması gerekmektedir. Bunun içinde muayene gerçekleştirilmektedir. Hastanın öyküsü ve şikayetleri dinlenmektedir. Ardından çeşitli görüntüleme yöntemlerine başvurulmakta ve durumun detayları hakkında net bir bilgi elde edilerek teşhis konulmaktadır. Hastanın genel sağlık durumuna, rahatsızlığın seviyesine göre bir tedavi yönteminin uygulanması belirlenmektedir.

Bazı hastalarda duruş bozukluğu ameliyatsız yöntemler ile tedavi gerçekleştirilebilmektedir. Ancak bazı hastaların durumu ileri seviyededir ve cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulması gerekli görülmektedir. Böylelikle hastanın iyileşmesine olanak sağlanmaktadır ve hayat kalitesinin yükselmesine neden olunmaktadır. 

Tedavi bazen basit bir tabanlıkla sağlanabileceği gibi skolyoz veya kifoz gibi hastalıklarda cerrahi tedavi gerekebilir. İster alışkanlık ister yapısal nedenlerle oluşsun, duruş bozukluğu tedavisi için eklemlerin ve kasların esnekliğini ve kas gücünü artırmak temeldir.

Bunlar aynı zamanda yaşla beraber de azalacağı için yakınma olmasa bile bu tip egzersizleri hayatımızın bir parçası haline getirmek gereklidir. En uygun egzersizler bilinçli yapılan pilates, yoga veya günlük aktivitelerdir. Doktorunuz size en uygun önerilerde bulunacaktır. Bunlarla beraber oturma, ders veya işte çalışma, çanta taşıma, ayakkabı seçimi gibi günlük alışkanlıkların da değerlendirilmesi ve gerekli değişikliklerin önerilmesi uygun olacaktır.

Duruş Bozukluğu Egzersizleri

Duruş bozukluğu egzersizleri, öncelikle hastanın durumunun ne olduğuna, nasıl bir duruş bozukluğuna sahip olduğuna bağlı olarak değişim göstermektedir. Hastanın durumunun detayları uygulanacak olan doğru egzersizlerin belirlenmesine olanak sağlamaktadır. Ancak bu egzersizlerin dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yapılan yanlış hareketler olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Fizik tedavi egzersizlerinin uzman bir kişi ile yapılması daha uygun görülmektedir.

Duruş Bozukluğu nasıl düzeltilir?

Duruş bozukluğunun düzeltilmesi için duruş egzersizleri, kas güçlendirmeleri, postür düzeltici korse gibi aletler veya fizyoterapi gibi yöntemler kullanılabilir.

Duruş bozukluğu nasıl anlaşılır?

Duruş bozukluğu gözle görülür şekilde belli olabilir. Vücutta dengesizlik, omuz ve sırtta düzensizlik, omuzların yüksek ya da çok düşük olması, kamburluk gibi şekillerde anlaşılabilir.

Duruş bozukluğu tedavi edilmezse ne olur?

Duruş bozukluğu tedavi edilmezse ilerleme görülebilir. Kronik ağrılar, omurga deformiteleri, kas zayıflığı, solunum problemlerine varan ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Duruş bozukluğuna ne iyi gelir?

Duruş bozukluğuna en başta egzersiz iyi gelir. Fizyoterapi, yoga, pilates gibi sporlar yapmak, doğru duruş pozisyonuna sürekli dikkat etmek iyi gelir.

Kimlerde duruş bozukluğu görülür?

Duruş bozukluğu çoğunlukla meslekle alakalıdır. Masa başı çalışanlar, uzun süre ayakta duranlar, öğrenciler ve ergenlik dönemindeki gençler duruş bozukluğu riski altındadır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Skolyoz Ameliyatı
skolyoz-ameliyati-ne-zaman-yapilmali

Skolyoz ameliyatı, çoğunlukla ergenlik döneminde ortaya çıkan omurga eğriliklerini tedavi etmek için kullanılan bir yönt…

Duruş Bozukluğu Nedir?
durus-bozuklugu-nedir

Duruş Bozukluğu Nedir? Çeşitli nedenlerden dolayı vücudun dengeli duruşunun bozulmasına verilmekte olan isimdir. Hatalı …

Doktora Soru Sor