Tetik parmak hastalığı el parmaklarında görülebilen fizyolojik bir rahatsızlıktır. Bu durum özellikle yüzük parmaklarında ve baş parmaklarda görülür. Tendonların kalınlaşması neticesinde bir parmağın ya da birden fazla parmağın hareketlerinin kısıtlanması ile karakterize edilir. Parmakta ve çevresinde kasılma ve kitlenme gibi sorunların da yaşanabildiği bu rahatsızlığın tedavisi mümkündür.
Tetik Parmak Nedir?
Tetik parmak (Tenosinovit Stenosing) parmakların bükülürken kitlenmesi ve kasılması sendromudur. Kitlenen parmak kişinin ağrı hissetmesine neden olur ve parmağı açmak zor ve sancılı olabilir. Bu sendromda parmaktaki tendonda görülen kalınlaşma ya da farklı bir problem parmağın normal şekilde hareket etmesini engeller. Parmağı açıp kapatırken takılmalar görülebilir ve kasılma yaşanabilir. Tetik parmak hastalığı için uygulanan bazı egzersizler ve tedavi seçenekleri sayesinde bu sendromun etkileri hafifletilebilir ve iyileştirilebilir.
Tetik Parmak Belirtileri Nelerdir?
Tetik parmak rahatsızlığı herkeste aynı belirtilere neden olmaz ancak aşağıdaki belirtiler sendromu yaşayan kişilerde hafif ya da şiddetli şekilde görülebilmektedir. Tetik parmak hastalığı belirtileri:
- Belirli bir süre hareketsiz kaldıktan sonra örneğin uyku sonrasında parmaklarda katılık ve hareket ettirememe
- Parmağı oynatma esnasında gıcırdama benzeri sesler
- Tetik parmak görülen parmağın kökünde şişlik ve ağrı
- Parmağın bükülü şekildeyken kasılması ve aniden açılması
- Parmağı sürekli bükülü tutmak ve açamamak
- Kalem ve benzeri eşyaları kavramada zorluk
Bazı vakalarda bu belirtilerin çoğu görülürken bazılarında birkaç tanesi görülebilir. Sendrom tek bir parmağı etkileyebileceği gibi birden çok parmağı da etkileyebilir.
Tetik Parmak Neden Olur?
Kaslarla kemikleri bağlayan tendon isimli yapının kılıfında görülen iltihaplanma ya da hasar sonucunda tetik parmak hastalığı oluşur. Tendonda görülen hasar bağlantılı parmak ya da parmaklarda hareket kısıtlılığına sebep olur. Parmak hiç hareket edemeyebilir ya da kısıtlı şekilde hareket ettirilebilir. İltihaplanma oluşan tendonun tedavi edilmemesi tendon kalınlaşmasına, nodül oluşmasına sebep olabileceğinden sendrom daha ciddi bir hal alabilir. Tetik parmak ellerin sürekli ve aynı şekilde kullanan kişilerde, diyabet, romatoid artrit gibi bazı hastalıkları yaşayan kişilerde daha çok görülebilir. Ayrıca hastalığın risk faktörlerinden biri de karpal tünel ameliyatı geçirmiş olmaktır. Sendromun kadınlarda erkeklere kıyasla daha fazla görüldüğü bilinmektedir.
Tetik Parmak Tedavisi
Tetik parmak hastalığında uygulanacak tedavi yöntemi hastalığın sebebine, görülme süresine ve görülme şiddetine göre farklılık gösterebilir. Tetik parmak tedavisi için atel kullanımı ve istirahat önerilebilir. Bu durumda kişinin o parmaklarını kullanmaması ve elini dinlendirmesi gerekir. Daha ileri vakalarda tedavi için uygulanabilecek egzersizler önerilebilir. Bu egzersizler kişinin esnekliğini arttırır ve kaslarını güçlendirir. Ağrı ve iltihap görülmesi durumunda iğne ve ilaç tedavisi uygulanabilir. Şiddetli tetik parmak vakalarında ameliyat uygulanabilir. Ameliyatta temel amaç problem yaşanan parmakların bağlı olduğu tendonlardaki sorunu gidermektir. Ameliyat yaklaşık yarım saat kadar sürer ve hasta gün içerisinde taburcu olabilir. Genel sağlık durumu ameliyat için uygun olmayan kişilerde cerrahi tedavi uygulamaları önerilmez.
Tetik Parmak Hastalığı Kendiliğinden Geçer mi?
Tetik parmak sendromu bazı vakalarda kendiliğinden geçebilmektedir. Özellikle küçük çocuklarda görülen tetik parmak sendromlarında rahatsızlıklık zaman içerisinde düzelebilir. Ancak ileri yaşlardaki kişilerde, şiddetli vakalarda ve uzun süredir devam eden vakalarda sendromun kendiliğinden iyileşmesi beklenmemeli ve doktora başvurulmalıdır. Tetik parmak ilerleyici bir hastalık olabilmekte ve tedavisi ertelendikçe zorlaşabilmektedir. Bu yüzden belirtileri yaşayan kişilerin mutlaka alanında tecrübeli bir Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına başvurarak tedavi olması önerilir. Tetik parmak sendromu yaşadığınıza dair şüpheleriniz varsa iletişim numaramızdan Prof.Dr. Mustafa Can Koşay ve ekibine ulaşarak randevu alabilirsiniz.