Çarpık Ayak / Pes Ekinovarus (PEV)

Çarpık ayak (Clubfoot) ya da Pes Ekino Varus (PEV) ayağın anne karnındaki geçirdiği dönemde oluşur. Sorun kemik yapısı bozukluğu değil kas, tendon ve bağ yapısından kaynaklanır. Genellikle hamileliğin 20.-25. haftalarında yapılan ultrasonografik incelemelerde saptanabilir, ancak tedaviye doğumdan sonra başlanacağından erken saptanması bir değişiklik yaratmaz.

Çarpık ayak, bin doğumda 2-3 oranında görülebilir. Alçılama yöntemleri (Ponseti yöntemi) ile çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Haftalık yapılan 4-6 düzeltme manevraları ve alçı ve sonrasında gerekirse ufak bir girişim ile tama yakın bir düzelme sağlanabilmektedir. Amacımız çocuğun normal yürüme yaşında normal ayakkabı giyebilen ve normal yürüme-koşmasına izin veren bir ayak elde etmektir. Elde edilen düzelmenin korunması ve tekrarlamasının önlenmesi için en az 4 yaşında kadar özel ayakkabıların sadece gece uyku sırasında kullanması gerekmektedir. PEV, doğumda ilk karşılaştıklarında aileleri çok endişelendiren ancak uygun tedavi ile sonuçları oldukça yüz güldürücü bir ayak şekil bozukluğudur.

Çarpık Ayak Hastalığı Nedir?

Çarpık ayak, ayaklardan birinin ya da her iki ayağın birden doğal pozisyonda iken hafifçe içe ve aşağı doğru olmasıyla izlenen ve bebeklik döneminde meydana çıkan bir hastalıktır. Hastaların yüzde ellisinde yalnızca tek ayak etkilenirken, kalanında iki ayak birden etkilenmektedir.

Ayaklar Neden Çarpık Olur?

Pes ekino varus, bir ya da daha fazla parmağın içe dönük olduğu, ayağın doğuştan gelen bir deformitesi olarak tanımlanır. Söz konusu bu deformite, gebelik sırasında alt bacaktaki kemiklerin normal dışında gelişiminden kaynaklanır. Bu durum çoğu zaman doğumda ortaya çıkar ve düzeltilmesi için müdahale gerekir.

Doğuştan Çarpık Ayak Neden Olur?

Doğuştan çarpık ayak neden olur sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir; Yeni doğan bebeklerde ayak neden içe dönük olur sorusu ailelerin yanıtını merak ettikleri bir sorudur. Bebeğin ayakları doğuştan çarpık yani ayak içe doğru olabilir. Bunun sebebi net olarak bilinmemekle beraber ailevi etmenlerin ve anne karnında bebeğin duruşunun da etkisi vardır. Çok ender olarak başka doğumsal anomalilerle beraber görülse de genellikle tek başına görülen bir sağlık problemidir.

carpik-ayak-hastaligi-nedir

dogustan-carpik-ayak-neden-olur

Bebeklerde Çarpık Ayak Nasıl Düzelir?

Çoğunlukla fizyolojik sebeplerden kaynaklanan bacaklardaki çarpıklık tedavi gerektirmez ve bu durum bebek yürümeye başladığı zaman kendiliğinden düzelir. Genellikle 3 yaşına kadar bu durum düzelmektedir. Ancak düzelmediği takdirde hekime danışılmalıdır.

Çarpık Ayak Nasıl Düzelir?

Çarpık ayak tedavisi için özel bir operasyon yapılarak ayaklar esnetilir ve kasığa kadar uzayan bir alçı takılır. Pes ekinovarus tedavisi olarak adlandırılan bu yöntemde genellikle yaklaşık bir hafta kadar kalan bu alçılama ile bebeğin ayaklarında belirli bir düzelme gözle görülür şekilde oluşur.

Çarpık Ayak Düzelir mi?

Çarpık ayak sendromunun düzelip düzelmediği konusu ailelerin merak ettikleri sorulardan biridir. Tedavide özel bir manevra ile ayak ya da ayaklar esnetilerek kasığa kadar uzayan bir alçı takılıyor. Ortalama 7-10 gün arasında kadar kalan bu alçı ile bebeğin ayaklarında belirli bir düzelme olmasına yardımcı olur. Tedavi sürecinizi ayaklardaki deformitenin durumu belirler.

carpik-ayak-ameliyati-nasil-yapilir

bebeklerde-carpik-ayak-nasil-duzelir

Çarpık Ayak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çarpık ayak ameliyatı ortopedi ve travmatoloji özellikle de çocuk ortopedisi ile ilgili uzman bir hekim ve ekibi tarafından yapabilir. Özellikle ileri düzeyde ve sert deformitelerde aşil tendonunu gevşetmek gerekebilir. Aşil gevşetme operasyonları ciltten 3-5mm lik tek bir kesiden girilerek kapalı olarak yapılır. İşlem sırasında hastanın ayak ağrıları duymaması için hafif bir sedasyon (uyku hali) ve lokal anestezi uygulanır İşlem yaklaşık 2 dakika kadar sürer.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Basış Problemleri
basis-problemleri-disa-basma-ice-basma

Basış problemleri, ailelerin çocuklarının sağlıkları ile ilgili en büyük endişelerinden biridir. Parmakların içe dönük (…

Doğuştan Kalça Çıkığı (Gelişimsel Kalça Displazisi)
dogustan-kalca-cikigi-gelisimsel-kalca-displazisi

Doğuştan kalça çıkığı; kalçanın, gelişimi süresinde istenen, yeterli gelişimini sağlayamamasıdır. Bu rahatsızlığın erken…

Doktora Soru Sor