Perthes Hastalığı

Perthes hastalığı sadece çocukluk döneminde görülen ve ciddi sakatlığa yol açabilen bir hastalıktır. Genellikle çok hareketli, sık düşen, yaygın olarak “düz duvara tırmanır” diye nitelendirilebilen çocuklarda görülür.

En sık olarak 4-12 yaşları arasında erkek çocuklarda görülür. Erken dönemde fark edilmesi ve tanının konması önemlidir. Perthes hastalığının tam bir tedavisi olmamakla beraber uygun tedaviler ile hastalığın ileri yaşlarda kalıcı sakatlıklara yol açma olasılığı en aza indirilir.

perthes-hastaligi-nedir

perthes-hastaligi-tedavisi
​​​​​​

Perthes Hastalığı Nedir ve Neden Gelişir?

Perthes hastalığı uyluk kemiğinin kalça bölgesindeki eklem içindeki yuvarlak olan başının (femur başı) geçici bir süre ile kan ile beslenmesinin durmasıdır. Hastalık saptanan bir neden olmaksızın kendiliğinden başlar. Yaklaşık 3-4 yıl kadar sürer ve kendiliğinden sonlanır. Ancak bu süre içinde uyluk kemiğinin eklem içindeki başının şekli bozulabilir. Bu şekil bozukluğu hastalık dönemi sona erdikten sonra yıllar içinde sakatlıklara yol açabilir. En sık görülen kalıcı etkileri kısalık, aksama, topallama, kalça ağrısıdır. Hastalık yaklaşık 3 yıl sürse de ilk 6-8 ay başlangıç, sonraki 1-1.5 yıl ilerleme evresidir. Bu ilk 2 yıl kalıcı sakatlığın gelişmesi açısından çok önemlidir.

Perthes Hastalığı Kimlerde Görülür?

Perthes hastalığı 2-14 yaş aralığında görülebilmekle beraber en sık 4-12 yaşları arasında görülür. Daha çok erkek çocuklarda görülür. Perthes hastalığının bazı kanama bozuklukları veya kan değerlerinde bazı değişiklikleri ile ilgisinden bahsedilse de çoğu zaman neden ve kimlerde gelişeceği belirsizdir. Neden geliştiği tam olarak aydınlatılmış değildir. Ancak genellikle Perthesli çocuklar yerinde duramayan, çok hareketli, yaşıtlarından boy olarak hafif geride, sık düşen çocuklar olarak tanımlanır. Perthes tanısı konduktan sonra kanama bozuklukları, endokrin ile ilgili testler yapılır.

 

 

Perthes Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Perthes hastalığı koşan, hareketli bir çocukta hafif aksama, topallama olarak ortaya çıkar. Ağrıyan yer sorulduğunda genellikle dizini gösterir. Bu hastalığın tanınmasında gecikmeye yol açabilir. O nedenle 2-14 yaşları arasında topallayan bir çocukta diz ve bacak önü ağrısı varsa mutlaka kalçaya da bakılması gerekir. Aksaması olan, diz veya uyluk ön yüz veya kalça ağrısı olan bir çocukta mutlaka kalça grafisi çekilmesi gerekir. Şüphede kalınan durumda manyetik rezonans incelemesi erken dönemde tanının konmasını sağlar. Kan testleri başka olası tanıları dışlamak için kullanılır.

perthes-hastaligi-nasil-tedavi-edilir

perthes-hastaligi-belirtileri-nelerdir

Perthes Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Perthes hastalığının tanısının konduğu an tedavisi başlar. Hastalığın kendisine ve nedenine yönelik tedavi yoktur. Tüm tedaviler hastalık süresince kalçanın en az hasarla etkilenmesine yöneliktir. Kalça hareket açıklığının korunması çok önemlidir. Bunun için hastalığın dönemine göre yatak istirahatleri, ağrı kesiciler kullanılabilir. Hastalığın evresine göre kas gevşetme ameliyatları, alçılamalar, cihazlar veya kemik ameliyatları yapılabilir. Perthes hastalığı 6 yaşından küçük çocuklarda daha iyi sonuçlanmaktadır. Altı yaşından büyük çocuklarda, hastalığın ağır seyrettiği çocuklarda ve erkeklere göre kadınlarda sonuçlar biraz daha kötüdür.

Doğuştan kalça çıkığı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bacak Kısalığı
bacak-uzunluk-esitsizligi-farkı-neden-olur

Bacakların birinde diğerine göre uzunluk farkı çeşitli nedenlerle görülebilir. Farkın ölçümü genellikle yürüme yaşı sonr…

Doğuştan Kalça Çıkığı (Gelişimsel Kalça Displazisi)
dogustan-kalca-cikigi-gelisimsel-kalca-displazisi

Doğuştan kalça çıkığı; kalçanın, gelişimi süresinde istenen, yeterli gelişimini sağlayamamasıdır. Bu rahatsızlığın erken…

Doktora Soru Sor